Музичка школа Ниш Празник музике 2021

Музичка школа Ниш ове године доноси јединствену концепцију поводом Празнике музике „Професори и ученици стварају и свирају за вас“ окупља значајан број учесника. Не скривајући срећу и задовољство, истичемо да је присутно велико интересовање ученика и наставног кадра и са поносом, „премијерно“ у сваком смислу, представљамо овогодишње онлајн издање, афирмишући младе ауторе музике и верујући да придодајемо на популарности наших талентованих ђака и поштованих и драгих колега.

На програму су дела композитора и аутора музике: проф. Саше Живковића, проф. Марјане Митровић Степановић, проф. Ивана Стевановића, проф. мр Дејана Јакшића, проф. Бојана Станковића.

Саша Живковић – „Тренутак 1“

Љубица Величковић – виолина

Данијел Дојчиновић – клавир

Композиција „Тренутак 1“ за виолину/ проф. Љубица Величковић и клавир/ проф. Данијел Дојчиновић, прва је из истоименог циклуса и настала је, као и остале, у тренутку и одређеном расположењу. Има импресионистичке карактеристике са примесама џеза.

Саша Живковић (1970), рођен је у Нишу. Средњу музичку школу завршио је у Нишу а дипломирао на ФМУ у Београду. Још у време студија, инспирисан композицијама и предавањима проф. Дејана Деспића код кога је и дипломирао, настају прве клавирске и хорске композиције неокласичних црта где је третман композиционих елемената осавремењен слободнијом метриком, хармонијом, са ослонцем на модалне и специфично-фолклорне лествичне обрасце. Композиције настале после 1999. када почиње да предаје Музичке облике и Компоновање у Музичкој школи у Нишу,инспирисане су позно-романтичарским и савременим стилским смеровима који не поричу сасвим темељне претпоставке традиционалног музичког израза – али иду за тим да их третирају слободније и обогате новим могућностима у оквиру једне врло широко шваћене тоналности. Неке од многих камерних композиција извођене су премијерно у оквиру НИМУС-а, а композиција за мешовити хор,,Да’л то…“на текст Ђуре Јакшића имала је своју премијеру на Нишким хорским свечаностима. Из стваралачког опуса издвајамо: „Сунце зађе“, “Ускрс“, “Звезда“ за хор; циклуси – „Носталгије“, „Илузије“, „Тренутак 1-5“, „Фантазија“, „Успаванка“, „Јове,мала моме“ за клавир, разноврсна дуа и композиције за камерне ансамбле – „Наисус“, Фантазија за клавир и гудачки оркестар, оркестарска свита „Метаморфоза ноћи“…

Бојан Станковић – „Бурлеска“

Данијел Дојчиновић – клавир

Клавирски комад бр.5 „Бурлеска“ је настао у Скопљу 2006.године. Комад је део циклуса од шест клавирских комада насталих у периоду од 2006. до 2008. године у Скопљу, Нишу и Суботици. Комади су настали под утицајем музике XX века пре свега Прокофјева, Бартока, Шостаковича, као и наших композитора Деспића, Тајчевића, Коларовског. До сада је само комад бр.3 изведен премијерно на Данима македонске музике у Скопљу 2007.године.

Бојан Станковић (1983), рођен је у Прокупљу. Завршио је Средњу Музичку школу а потом дипломирао на Факултету музичке уметности у Нишу на Теоретском одсеку, смер – Општа музичка педагогија где је затим стекао и академско звање Мастер теоретичар уметности.
На Факултету музичке уметности у Скопљу (Северна Македонија) 2011. године завршава Мастер студије на одсеку за Музичке науке, смер – Музичка хармонија, стекавши академско звање Мастер музичких наука. Бави се композиторским, аранжерским и педагошким радом.
Као професор музике радио је у неколико Основних школа као и Основних и Средњих Музичких школа у Србији. Тренутно је запослен као предавач на предмету Хармонија и Хармонска пратња у Музичкој школи, Ниш.

У склопу своје уметничке и научне делатности изучава српску музику од средњег века па до модерног доба сакупљајући српске народне мелодије које у својим композицијама користи и пише за разне музичке саставе.
Певао је у Академском хору СКЦ-а и Црквено певачкој дружини Бранко из Ниша. Члан је и један од оснивача мушке Вокалне групе Константин из Ниша у којој наступа као певач, солиста и организатор музичких дешавања.

Његове композиције и аранжмани извођени су како у Србији тако и широм света. Републици Српској, Црној Гори, Македонији, Грчкој, Русији, Белорусији, Пољској, Италији, Енглеској, Бугарској, Шпанији, Француској, Чешкој, Аустрији, Румунији, Финској, Сједињеним Америчким Државама, Израелу, Индији, Аустралији. Са Вокалном групом Константин издао је 2018. године и први компакт диск (ЦД) за ПГП (Продукција грамофонских плоча). Члан је СОКОЈ-а (Агенција за заштиту ауторских права) од 2009. године.

Марјана Митровић-Степановић – „Глас и ехо“

Љубица Величковић – виолина
Ивана Јовић – виолина
Мина Красић – клавирска сарадња

Марјана Митровић-Степановић (1974), музички педагог и композитор, дипломирала је у класи проф. Оливере Војне Нешић. Бави се педагошким радом на откривању и развијању музичке надарености код деце. Члан је Италијанске фондације Donne in musica – Рим, где су њене композиције обавезне на такмичењима камерних састава. Њена музика заснована на политоналности са употребом полиметрије, полиритмије, мешовитих тактова, прожета је фолклорним елементима топлог мелоса Балкана.

Нумером „Глас и ехо“, трио за клавир/Мина Красић, проф. и две виолине/ Љубица Величковић, проф. и Ивана Јовић, проф., композиторка Марјана Митровић Степановић поручује: „Алпинисти се у планини играју различитим вибрацијама уз стални страх да не крене лавина.“

Дејан Јакшић – „Per aspera ad …?“

Дејан Јакшић – клавир

Дејан Јакшић, проф. мр, основну и средњу музичку школу завршио је у Нишу са одличним успехом. Током школовања учествовао је на бројним такмичењима регионалног, републичког и савезног типа и добитник је више награда у СФРЈ. Студирао је у Скопљу, Северна Македонија.Основне и магистарске студије клавира завршио је у класи чувене македонске пијанисткиње и педагога Јасминке Чакар. Интересовање за композицију, транскрипцију и импровизацију датира јос из периода средњошколских дана. Јакшић већ 23 године ради као професор клавира у Музичкој школи, Ниш. Предаје клавир ученицима теоретског одсека и са њима редовно осваја награде на такмичењу Комплементарног клавира у Нишу.

Композиција “Пер аспера ад….?” је како аутор музике наводи “делимицно аутобиографско дело” но “без јасне припадности области програмске музике.” Први део ове, по облику троделне песме настао је “пре око 10 година, средишњи део настао је пар месеци касније. По фактури је виртуозна композицијаза соло клавир. Оно што је интересантно за тренутак настанка првог дела ове композиције је да се ”инспирација родила “ у моменту вежбања прве теме Шопеновог концерта у е-молу. Аутор сматра да „кад сликар ради свој аутопортрет та слика никад не мозе бити завршена. Исти случај је са овим делом ” или ако ћемо једноставније”: само мелодија у е-молу.”

Иван Стевановић – Љубав

Анита Ферлеж Ераковић – сопран
Марко Костић – виолина
Иван Стевановић – хармоника
Владан Караџов – контрабас
Бојан Виденовић – клавир

Иван Стевановић (1976), професор је групе теоретских предмета у Музичкој школи, Ниш од 2004. год. Последњих 10 година ради као проф. солфедја у средњој музичкој школи. У циљу унапређивања наставе солфеђа и припреме ученика за такмичења и даље школовање користи доста свог оригиналног материјала, из стеченог искуства црпи мотиве за компоновање различитих жанрова музике.

“Песма Јована ДучићаЉубав“ припада збирци „Песме сунца“ и циклусу „Душа и ноћ„. Мистична је, префињена и посебног сензибилитета, отмена и дискретна. Љубав о којој песник пева се збива незнано где, незнано кад, негде далеко, у плавој земљи снова. Песма сија сликовитошћу и мелодичним ритмом и дивна је као инспирација за ново музичко дело” – опис: Наташа Дабовић, проф. српског језика и књижевности.

Бојан Станковић – „Поранила кумрија“ (Поранила голубица)

Анита Ферлеж Ераковић – сопран
Соња Филиповић – обоа
Милица Марковић – клавирска сарадња

„Поранила кумрија“ (Поранила голубица) за сопран/ Анита Ферлеж Ераковић, проф,, обоу/ Соња Филиповић, проф. и клавир/ Милица Марковић, проф. Мр – је стилизовани аранжман народне песме са Косова и Метохије. Композиција је настала 2009.године и на репертоару је трија Аниме из Ниша који је премијерно извео композицију исте године на концерту на Нимусу и касније и на многим наступима и концертима широм Србије и иностранства.
Ова композиција нам говори о великом богатству наше народне мелодије која може да се варира и стилизује на много начина. Принцип је и овде аутентичност главне мелодије у сопрану која је подржана хармонијама у клавиру и мелодијама обое које не нарушавају формалну структуру народне песме а опет јој дају другачију боју са синкретизованим звуком етно и класичне музике.

Марјана Митровић-Степановић – „Квази сећање“

Љиљана Китић – виолина
Ксенија Вукић – клавирска сарадња

Композиција „Квази сећање“(1995), дуо за клавир/Ксенија Вукић, проф. и виолину/ Љиљана Китић, проф., „представља осећање љубави, страсти и беса младе особе која је најпре вољена, потом преварена и наравно разочарана. Пролазећи кроз различите фазе у којима се преплићу сан и јава, на крају остаје само „Као сећање“ те – ни трага огорчености“.

Саша Живковић – Балканска туга (за леву руку)

Милена Пејић – клавир

Клавирска композиција „Балканска туга“ за леву руку, представља бол и тугу нагомилане на овим просторима. У основи има балкански мол и квартну мелодику.

Бојан Станковић – VIII руковет (за сопран, кларинет и клавир)

Анита Ферлеж Ераковић – сопран
Витомир Митић – кларинет
Бојана Палић – клавир

Аутор Станковић о изведеним делима: “Композиција VII руковет за сопран/ Анита Ферлеж Ераковић, проф., кларинет/Витомир Митић, проф. и клавир/Бојана Палић, проф. мр је стилизовани аранжман Осме руковети Ст. Ст. Мокрањца настао 2009. године. Идеја да се хорска композиција обради за вокално-инструментални камерни састав датира пре 2009.године и показује велико богатство и ширину Мокрањчеве композиторске технике и логике са могућношћу извођења његових дела на више начина у смислу обраде. Стилизација је урађена тако да се не мења главна мелодија песама у сопрану, али да мелодијско-хармонска структура кларинета и клавира донесу другачију музичку прогресију не нарушавајући формалну структуру оригиналног Мокрањчевог дела. Ова стилизација Руковети изведена је премијерно 2009.године на Нимусу (трио Анима из Ниша), затим је изведена више пута у земљи и иностранству на концертима трија Аниме и трија Артиум из Ниша.

Вук Петровић – Соната оп.12

Вук Петровић је ученик петог разреда ниже музичке школе у Нишу, одсек клавир, у класи проф. мр Милене Пејић. Добитник је многобројних награда у земљи и иностранству: првонаграђени на Такмичењу младих пијаниста у Нишу (лауреат), Републичким такмичењима, Фестивалу музичких и балетских школа Србије, Такмичењу Даворин Јенко, Интернационалном такмићењу “ Охридски бисери” (Северна Македонија), Орбетелло, ( Италија, трећа награда), Интернационално такмичење у Москви ( пета награда).
Сем наступа на такмичењима, Вук је учествовао и на многобројним манифестацијама у организацији школе: Дани школе, концерти награђених ученика, меморијални концерт “Даљине о је” у сали Факултета уметности, циклус Велике годишњице – 100 година од смрти композитора Клода Дебисија, где је представио његов опус”Дечји кутак” предавањем и интерпретацијом. Значајан је и његов наступ на Nisville џез фестивалу, где је изводио музичку подлогу за неме филмове.
Поред извођаштва, гаји велику љубав према компоновању, те је први пут наступио са својом ауторском композицијом – Сонатином оп.11 на концерту “ Професори и ученици музичке школе Ниш, свирају и стварају за вас” поводом Светског дана музике , 21.јуна 2019.године, а потом је исту извео на завршном концерту мастеркласа професора и пијанисте Алесандра Дежавана у Италији. Ове године је за своје дело Сонату оп.12, под менторством проф. Марјане Митровић – Степановић, добио прво признање за своје композиторско умеће на престижном и најстаријем 26. Републичком фестивалу дечјег музичког стваралаштва “Деца композитори” и овом приликом је премијерно изводи на Дану музике.

За своју Сонату оп.12 Вук каже:
“Ова соната је прва већа форма у мом досадашњем стваралаштву. Основни тоналитет је б-мол. За први став инспирацију нисам добио одмах, већ током дужег временског периода, током ког сам прикупљао идеје. Као и у већини класичних соната, први став се састоји из три дела: експозиције, развојног дела и репризе са кодом. Једини изузетак је да експозиција има три теме, мотиве из тема сам користио у развојном делу и дочарао друго расположење, односно како би соната звучала да је дурска. “

Никола Живковић – Прва сонатина

Никола Живковић, рођен је 2010. године у Нишу и ученик је другог разреда основне Музичке школе, одсек – клавир у класи проф. мр Бојане Палић. Своју склоност ка компоновању изразио је у раном детињству, пре свега кроз импровизацију и варирање задатих тема. Са 9 година веċ ствара оригиналне краċе форме које имају барокне и класичне црте, како структурално, тако и мелодијско-хармонски ток.
Под утицајем Бахових и Бетовенових композоција које је свирао и анализирао, настала је и Прва сонатина чији почетни став има облик троделне песме са кодом.

Ева Марковић – Фуга у ха-молу

Тијана Филиповић – виолина

Јована Павловић – виолина

Сања Цветковић – виолина

Лидија Дорнес Новаковић – ментор

Ева Марковић (2002) завршила је школу за основно музичко образовање за клавир (класа проф. мр Бојана Палић) и за соло певање (проф. мр Анита Ферлеж Ераковић). Уписала је средњу Музичку школу у Нишу, и завршила дваодсека: соло певање и теоретски.

Ева поручује:
“Средњу школу прате разна такмичења у областима соло певања, солфеђа, хармоније, теорије музике, двогласног певања и клавира, као и ваннаставне активности.
Настављам да се бавим музиком и тежим ка томе да упишем соло певање и музичку педагогију на Факултету музичке уметности у Београду.”

Ева Марковић понела је титулу Ученика генерације за школску годину 2020/2021.

О својој Фуги у ха молу каже да је “инспирисана тренутном ситуацијом и напетошћу у важном периоду живота. Она представља сплет осећања и низ догађаја који се одигравају у човеку, осмишљена да опише реалност, успоне и падове, добро и лоше, дур и мол.”

Јованка Антић – Инвенција Ге дур

Сања Цветковић – виолина

Андрија Куртић – виолончело

Лидија Дорнес Новаковић – ментор

Јованка Антић завршила је школу за основно музичко образовање на одсеку флауте, сада је матурант средње Музичке школе у Нишу.

За своју Инвенцију у Ге дуру каже да је тему “узела из омиљене серије, само је другације ритмизовала” а остатак материјала настао је спонтано.

Ивана Вукић – Фуга Ге дур

Јована Павловић – виолина

Тијана Филиповић – виолина

Андрија Куртић – виолончело

Лидија Дорнес Новаковић – ментор

Ивана Вукић пише: ”Основну музичку школу за инструмент виолина, завршила сам у класи професора Катарине Вуловић Костић. Сада сам матурант средње музичке школе – теоретски одсек. Кроз моје досадашње школовање, са великим задовољством сам учествовала у свим сегментима музичких активности и стекла значајно искуство: 1) интерни часови, 2) презентовање полифоних композиција и рад са камерним саставима, 3) такмичења из клавира, хора, оркестра и теорије музике.
У свом школовању никад нисам била вођена оценом као мерилом знања, већ жељом да што боље упознам музику, савладам различите технике свирања, певања, компоновања и дириговања и померам те границе из године у годину”.
Марта 2021. године осмислила је Трогласну фуга “ У сусрет пролећу” у Ге дуру за две виолине и виолончело“ као завршни рад на часовима контрапункта, где су приказане синтезе савладаних техника имитације и стандардних правила”.

Јована Живановић – Фуга у еф молу

Василије Главашевић – клавир

Лидија Дорнес Новаковић – ментор

Јована Живановић је завршила четврти разред Музичке школе у Нишу, теоријски одсек. Током свог школовања остварила је врхунске резултате у свим музичким областима. Првонаграђена је на бројним републичким такмичењима из предмета: Треће регионално такмичење из теорије музике ( Музичка школа Ниш), 26. Републичко такмичење из солфеђа и теоретских предмета (предмет теорија музике, проф. Јадранка Лукић), 27. Републичко такмичење из солфеђа и теоретских предмета (хармонија, проф.Зорица Младеновић), Шесто међународно такмичење “Петар Коњовић” (хармонија), Такмичење ученика теоретског одсека ( клавир, 2018.;2019.- лауреат, проф.мр Милена Пејић)), 28. Републичко такмичење из солфеђа и теоретских предмета( хармонија, проф. Зорица Младеновић), Међународно такмичење Константин Велики ( клавир, друга награда, проф.мр Милена Пејић). Стипендиста је Министарства просвете и образовања Републике Србије, од Министарства за омладину и спорт, више пута је добила награду Доситеј, као и похвалу града Ниша за остварене резултате на такмичењима 2018/2019.године. Поред многобројних награда, наступала је раме уз раме са својим колегама са инструменталног одсека на концертима класа проф.мр Милене Пејић и проф.мр Бојане Палић, на Великим годишњицама – поводом обележавања 100 година од смрти Клода Дебисија, представивши Бергамску свиту кроз предавање и интерпретацију, годишњица композитора Џилока, на концерту” Професори музичке школе Ниш свирају и стварају за вас” поводом Светског дана музике, у клавирском дуу са Јованом Крстић, извела је композицију Мелоритмоје проф. Драгане Величковић, а на концерту под називом “Дан српске музике у музичкој школи Ниш”, извела је комад “Илузија” проф. Саше Живковића. Наступала је у клавирском дуу и са својим колегама Евом Марковић и Василијем Главашевићем.

Својим запаженим резултатима и одличним успехом била је кандидат за ђака генерације.

За своју компоновану Фугу у еф молу каже:
“Нисам пуно размишљала о одабиру тоналитета, дошао ми је сам. Подсећа ме на бол, напетости и неуравнотеженост. Тема ове фуге је у пунктираним осминама. Кулминација, мелодијска и ритмичка, као и однос шеснаестина и других нотних вредности у левој и десној руци у потпуности изражавају оно за шта ме веже тоналитет еф мол. Последњи наступ теме води ка разрешењу свих мистерија и самом крају који смирује напетост и дисонанце које су биле присутне у целој фуги.”

Марта Младеновић – Фуга у фис молу

Тијана Филиповић – виолина
Сања Цветковић – виолина
Петар Тодоровић – виолончело

Лидија Дорнес Новаковић – ментор

Марта Младеновић (2002) основну и средњу музичку школу завршила је у Нишу. Носилац је Вукове дипломе у основној и у средњој школи. Марта о себи пише: “У средњој музичкој школи освојила сам прву награду на Регионалном такмичењу из теорије музике, са максималним бројем бодова. На Регионалном такмичењу за комплементарни клавир у Нишу освојила сам прву награду. Чланица сам етно секције наше школе, где наступам као вокални извођач. Освојила сам трећу награду на Међународном пијанистичком такмичењу Slobomir International Music competition у Бјељини.
Током презентације градива и композиционе технике стечене на часовима контрапункта извођене су моје двогласне инвенције и фуге. Учествовала сам у више пројеката и интерних часова у оквиру наше школе.”

Миљана Младеновић – Фуга у де молу

Јована Павловић – виолина
Сања Цветковић – виолина
Петар Тодоровић – виолончело

Лидија Дорнес Новаковић – ментор

Миљана Младеновић (2002) основну и средњу музичку школу завршила је у Нишу. Носилац је Вукове дипломе у основној и у средњој школи. Марта о себи пише: “У средњој музичкој школи освојила сам прву награду на Регионалном такмичењу из теорије музике, са максималним бројем бодова. На Регионалном такмичењу за комплементарни клавир у Нишу освојила сам прву награду. Чланица сам етно секције наше школе, где наступам као вокални извођач. Освојила сам другу награду на Међународном пијанистичком такмичењу Slobomir International Music competition у Бјељини.
Током презентације градива и композиционе технике стечене на часовима контрапункта извођене су моје двогласне инвенције и фуге. Учествовала сам у више пројеката и интерних часова у оквиру наше школе.”

Милош Ђорђевић – Инвенција у це молу

Денис Сушица – клавир

Лидија Дорнес Новаковић – ментор

Милош Ђорђевић о себи каже: “Основну музичку школу завршио сам у Књажевцу ( Музичка школа “Предраг Милошевић”) ,као ученик генерације на одсеку за трубу са укупно 19 награда постигнутим на престижним такмичењима из области инструмента (регионална, републичка, међународна…). Своје школовање настављам у Музичкој школи, Ниш у класи професора трубе Маријана Цветановића.

На часовима Контрапункта почињем да се интересујем за компоновање и уз помоћ проф. Лидије Дорнес спонтано настаје моја прва композиција, Инвенција у ц-молу. Резултат који сам постигао, инспирисао ме је да напишем још пар композиција, инвенција и фуга.”